HAJTÓMŰ GYÁRTÁS ÉS JAVÍTÁS

Home / HAJTÓMŰ GYÁRTÁS ÉS JAVÍTÁS

Alapelvünk a minőség

A hajtómű feladata az erőgép és a munkagép közötti kapcsolat megteremtése, az energia továbbítása illetve az erőgép mechanikai teljesítményét alkotó paraméterek (T -nyomaték, ů – szögsebesség ) a munkagép igényeihez történő hangolása. Abban a speciális esetben, ha az erő- és munkagép névleges munkapontja egybeesik akkor közvetlenül összekapcsolhatóak tengelykapcsoló segítségével, de a legtöbb esetben a nyomaték és a fordulatszám módosítására van szükség, amelyet a hajtómű valósít meg. A felhasznált energia szerint a hajtóművek lehetnek mechanikus, villamos, hidraulikus, pneumatikus hajtások. (Cégünk fő profilja a mechanikus hajtásokban használt alkatrészek gyártása ezért a továbbiakban csak ezekről lesz szó).

A mechanikus hajtásokat az erőátvitel szempontjából két típusra oszthatjuk, alakkal záró és erővel záró hajtások, továbbá mindkét típusban megkülönböztethetünk közvetítő elem, illetve közvetítő elem nélküli típusokat. Közvetítő elem nélküli alakkal záró hajtások a fogaskerékhajtások (hengeres fogaskerekek, kúpkerekek, hipoid kerekek, spiroid kerekek, csigahajtópárok). Közvetítő elemmel működő, alakkal záró hajtások a lánchajtás, illetve a fogazott szíjhajtás. Közvetítő elem nélküli erővel záró hajtás a dörzshajtás. Közvetítő elemmel müködő, erővel záró hajtások a szíjhajtás, acélszalaghajtás. Az áttétel szerint megkülönböztetünk állandó áttételű hajtást, váltózó áttételű hajtást illetve változtatható áttételű hajtást. Állandó áttételt biztosít a fogaskerék-, csiga-, szíj- ,lánc- és dörzshajtás. Változó áttétel valósítható meg nem kör alakú fogaskerék- , forgattyús hajtómű alkalmazásával. Az áttétel változtatása történhet választható fokozatok segítségével illetve fokozat nélkül változtatható áttételű hajtások alkalmazásával.

Cégünk vállalja olyan hajtóművek gyártását és javítását, amelyeknek megrendelőink már nem rendelkeznek a műszaki dokumentációjával.
További információra van szüksége?

Elromlott a fogaskerék hajtómű? Segítünk

A fogaskerékhajtások működése nyomán sebesség születik, a hajtómű pedig mozgásba lendíti a munkagépeket. Egy ilyen hajtómű egy, vagy több fogaskerékpárból áll, ezek hozzák létre a hajtást. A hajtásoknak több fajtája is van, de a fogaskerék hajtómű mechanikus hajtást hoz létre, azon belül is alakkal záró hajtást. A hajtások között a fogaskerékhajtás az egyik legelterjedtebb, számos munkagépet fogaskerék hajtómű működtet.

A fogaskerékhajtás nem tud a végtelenségig tökéletesen működni, a meghibásodását gyakran a fogaskerék hajtómű okozza; többnyire a fogaskerekekkel akad probléma. Természetesen a hiba mögött még olyan okok is állhatnak, mint a kenőrendszer, a tömítések, vagy a csapágyak meghibásodása. A fogaskerekek a következő módokon szabotálhatják a fogaskerékhajtás működését: elkopnak, eltörnek, berágódnak, kifáradnak. Az esetek többségében már csakis a csere segíthet.

Forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben új fogaskerék hajtóműre van szüksége, és tudjon meg többet szolgáltatásainkról megadott elérhetőségeinken!

Ugrás az oldal tetejére